Co dělat s prádlem když se srazí?

Každý z nás to někdy zažil – vytáhnete své oblíbené tričko nebo svetr z pračky a zjistíte, že je o několik čísel menší. Sražení prádla může být velmi frustrující, zvlášť když jde o drahý nebo oblíbený kousek oblečení. Existují však způsoby, jak situaci napravit nebo ji dokonce předejít. Pojďme se podívat na to, co dělat, když se vám prádlo srazí, a jak tomu v budoucnu zabránit.

Jak zabránit sražení prádla | Pyzamovy-raj-rozarka.cz

Zdroj: https://unsplash.com/photos/a-close-up-of-a-metal-object-on-a-table-rHOTjW1LF6Y 

1. Proč se prádlo sráží?

Než se zaměříme na řešení, je důležité pochopit, proč k sražení prádla vůbec dochází. K hlavním důvodům patří:

  • Vysoká teplota vody: Některé materiály, zejména přírodní vlákna jako bavlna, vlna nebo hedvábí, jsou citlivé na teplo. Pokud perete prádlo ve vodě, která je příliš horká, vlákna se mohou smrštit a způsobit sražení.
  • Sušička: Sušení prádla v sušičce na vysokou teplotu může vést k dalšímu sražení, zejména u citlivých materiálů.
  • Nesprávná péče: Nedodržování pokynů na štítcích oblečení může být další příčinou, proč se prádlo srazí. Každý materiál vyžaduje jinou péči.

2. Co dělat, když se prádlo srazí?

Pokud se vám prádlo srazí, nepanikařte. Existuje několik triků, které můžete vyzkoušet a obnovit tak původní velikost oděvu.

Použití vlažné vody a kondicionéru na vlasy

Jedním z nejoblíbenějších triků, jak „rozsáhnout“ sražené prádlo, je použití směsi vlažné vody a kondicionéru na vlasy.

  1. Naplňte umyvadlo nebo kbelík vlažnou vodou.
  2. Přidejte do vody dvě polévkové lžíce kondicionéru na vlasy nebo dětského šamponu.
  3. Nechte prádlo namočit asi 30 minut.
  4. Opatrně vytáhněte prádlo z vody a jemně ho vymačkejte, aby z něj vytekla přebytečná voda (nekroutit!).
  5. Položte prádlo na suchý ručník a opatrně ho začněte natahovat zpět do původní velikosti. Můžete také prádlo nechat uschnout na ramínku, abyste zachovali jeho tvar.

Tento postup funguje nejlépe u přírodních vláken, jako je bavlna nebo vlna.

Použití octa a vody

Dalším způsobem, jak prádlo rozvolnit, je směs octa a vody.

  1. Smíchejte stejné díly octa a vlažné vody.
  2. Namočte sražené prádlo do této směsi na 30 minut.
  3. Stejně jako u kondicionéru, jemně prádlo vytáhněte, vymačkejte přebytečnou vodu a natahujte jej zpět do původního tvaru.

Ocet pomáhá změkčit vlákna a umožňuje jim vrátit se do původního tvaru.

Profesionální čištění

Pokud se jedná o drahý nebo velmi citlivý kousek, jako je vlna nebo hedvábí, můžete zvážit profesionální čistírnu. Odborníci mají speciální techniky, které mohou pomoci sražené prádlo obnovit.

3. Jak sražení prádla předejít?

Nejlepší obranou proti sražení prádla je prevence. Níže uvádíme několik tipů, jak tomu zabránit.

  • Čtěte štítky na oblečení
    • Každý kousek oblečení má štítek s instrukcemi na údržbu. Tyto pokyny byste měli pečlivě dodržovat, protože vám řeknou, jakou teplotu praní a sušení použít, aby se prádlo nesrazilo.
  • Perte v chladné vodě
    • Pokud perete oblečení v teplejší vodě, je větší riziko, že se srazí. Většina prádla se dá bezpečně prát ve studené nebo vlažné vodě, což pomáhá ochránit vlákna před smršťováním.
  • Sušte přirozeně
    • Sušičky mohou být skvělým pomocníkem, ale také jedním z hlavních viníků sražení prádla. Pokud máte čas, sušte oblečení přirozeně na vzduchu. Pro materiály, které jsou obzvláště náchylné k sražení, jako je vlna nebo bavlna, je to nejlepší volba.
  • Používejte program na jemné prádlo
    • Mnoho moderních praček a sušiček má program na jemné prádlo, který používá nižší teploty a šetrnější pohyby. Tento program je ideální pro citlivé materiály a oblečení, které má tendenci se srážet.
  • Investujte do kvalitního oblečení
    • Levné materiály a nekvalitně vyrobené oblečení má větší tendenci se srazit. Investice do kvalitních kousků, které jsou vyrobeny z pevných a odolných vláken, vám může ušetřit spoustu starostí s údržbou.

Sražené prádlo je nepříjemná situace, ale není to konec světa. S pomocí správných triků a technik můžete prádlo často vrátit do původního stavu. Nejlepší obranou je však prevence – čtení štítků, praní v chladné vodě a sušení na vzduchu vám pomůže ochránit oblečení před nechtěným sražením.