Symboly na sušení: Jak správně sušit oblečení bez jeho poškození?

Správná péče o oblečení je klíčová pro jeho dlouhou životnost. Pokud neznáte symboly na sušení, můžete snadno své oblíbené kousky zničit. Tento článek vám pomůže pochopit, jak se vyhnout chybám při sušení prádla.

Sušení prádla | Pyzamovy-raj-rozarka.cz
Zdroj: https://unsplash.com/photos/a-row-of-washing-machines-R5NdfEnbcYo 

Co znamenají symboly na sušení oblečení?

Symboly na sušení jsou malé ikony na štítcích, které informují, jak by mělo být oblečení sušeno. Jejich ignorování může vést k poškození materiálů. Některé tkaniny vyžadují jemnější péči než jiné, a proto je důležité tyto symboly znát.

Symboly pro sušení v sušičce

Sušička může být skvělým pomocníkem, ale ne každé oblečení je vhodné pro sušení tímto způsobem. Podívejte se na tyto symboly, abyste se vyhnuli nechtěným zmenšeninám vašeho oblíbeného oblečení:

  • Kruh v čtverci s tečkami – Tento symbol označuje možnost sušení v sušičce. Tečky uvnitř kruhu určují teplotu: jedna tečka znamená nízkou teplotu, dvě tečky střední, tři tečky vysokou.
  • Přeškrtnutý kruh v čtverci – Pokud vidíte tento symbol, oblečení nesmí být sušeno v sušičce. Hrozí riziko poškození nebo zmenšení materiálu.

Sušení na vzduchu: Symboly a tipy

Některé tkaniny, jako je hedvábí nebo vlna, je lepší sušit přirozeně. Symboly pro sušení na vzduchu vám ukážou, jak to udělat správně:

  • Čtverec s horizontální čárou – Tento symbol říká, že oblečení by mělo být sušeno v ležaté poloze. Je to důležité hlavně pro jemné tkaniny, které se mohou při sušení na věšáku roztáhnout.
  • Čtverec s třemi vertikálními čárami – Oblečení s tímto symbolem by mělo být sušeno zavěšené, ideálně na ramínku nebo šňůře.
  • Čtverec s obloučkem nahoře – Tento symbol znamená, že oblečení by mělo být sušeno ve stínu, aby nedošlo k vyblednutí barev vlivem přímého slunečního záření.

Jak předejít poškození při sušení

Správné sušení není jen o tom, dodržovat symboly. Je důležité znát i několik praktických tipů:

  1. Nepřeplňujte sušičku – Přeplněná sušička může způsobit, že oblečení nebude správně vysušeno a vzniknou záhyby, které se těžko žehlí.
  2. Používejte vhodnou teplotu – Vždy volte teplotu sušení podle druhu tkaniny. Nižší teploty jsou šetrnější a pomohou oblečení déle vydržet.
  3. Rovnoměrné věšení – Při sušení na vzduchu dbejte na to, aby bylo oblečení rovnoměrně zavěšeno, čímž předejdete nevzhledným otiskům a záhybům.

Nejčastější chyby při sušení oblečení

Vyhněte se těmto častým chybám, abyste předešli zbytečnému opotřebení oblečení:

  • Ignorování štítků – Štítky s instrukcemi na oblečení nejsou jen dekorace. Dodržováním pokynů si ušetříte spoustu starostí.
  • Příliš vysoká teplota v sušičce – Sušení na vysokou teplotu může poškodit vlákna a zmenšit oblečení.
  • Nesprávné věšení – Zavěšování jemného oblečení na ostré hrany může vést k deformaci tkaniny.

Dodržování správných postupů při sušení oblečení je klíčem k jeho dlouhé životnosti. Symboly na štítcích vám poskytují cenné informace, jak s prádlem zacházet, aby nedošlo k poškození materiálu. Naučte se je číst a dodržujte správné postupy při sušení.